Dine vinduer og/eller døre er monteret og nu mangler du kun fugningen, eller så skal fugerne måske skiftes?
Inden du går i gang med fugearbejdet, er det vigtig, at du har styr på materialerne. Vi ved nemlig godt hvor træls der er, at have fugen lagt i og nu mangle glittevæsken eller glemme, at ligge glittepindede i blød natten over og først komme i tanke om det, efter fugerne er lagt.

Følg vores guide her, så er vi sikre på, at du nok skal få lagt nogle fine fuger.

Lad os starte med det rigtige udstyr

Du kan finde alle produkterne længere nede på siden eller ved at trykke på de enkelte punkter.

1. Forberedelse - Gør dine overvejelser

Først og fremmest skal du gøre op med dig selv, om du vil bruge glittepinde af træ eller plastik glitte klodser.

Glittepinde i træ - Glittepinde bruges som oftes til at glitte de lidt bredere fuger, bl.a. omkring vinduer, døre o.l. 

Hvis du vil anvende træ-glittepindende, anbefaler vi, at købe et sæt af forskellige størrelser, så du nemt kan arbejde med de forskellige fugebredder, der kan forekomme
Træpindene, skal gerne stå i blød i sæbevand eller glittevæske i 24-48 timer, før du påbegynder fugningen.

Nye glittepinde slibes med noget meget fint sandpapir (eksempevis 1000g vandslibningspapir) til de er helt glatte, og stilles derefter i glittevæske eller sæbevand i mindst 24 timer, før de skal i brug. Gerne op til 3-4 dage.

Plastik/gummi værktøj – Hvis du skal fuge langs samlinger mellem vægge, lofter, gulve o.l. så er glittepindene i træ ikke altid den bedste løsning. Her kan du med fordel benytte et glittesæt i plastik. Disse sæt består af nogle plastik klodser, med forskellige størrelser og profiler i hjørnerne. Her vælger du det hjørne, på den brik, der passer til det område du skal fuge.

Når alt kommer til alt er det dog personlig præference, da du stadig kan glitte og skrabe en fuge med træ glittepindene.

2. Udskæring og afrensning

Du kan springe videre til næste skridt, hvis der kun er tale om ny fugning.

Du starter med at skære den gamle fuge ud med en hobbykniv eller en multicutter, hvis murværket er meget porøst skal du være forsigt, da bl.a. mursten kan tage skade af el-værktøj.
Efter den grove udskæring sidder der muligvis nogle rester tilbage på murværket og det kan godt være noget bøvl at rense af og afsmitning på mursten af gammel fugemasse kan næsten ikke fjernes helt.

Du kan med fordel bruge noget acetone eller en silikonefjerner til at fjerne det sidste - her følger du blot vejledningen på produktet du anvender.

3. Affedtning og priming

Hvis der er tale om eksempelvis rå betonelementer eller lign. porøse materialer, kan det godt være nødvendigt at anvende en primer.

4. Fugningen

Fugning af vinduer og døre er reelt set ikke så kompliceret, som mange frygter, husk blot, at tage dig god tid og læs endelig nedestående guide igennem et par gange.

  1. Vinduerne skal isoleres og det er første skridt inden der skal fuges:
    Ilæg fugefilt, glasuld eller isoleringen i hulrummet omkring elementerne, vær opmærksom på, at isoleringen ikke må ligges for tæt, da det faktisk er luften i isoleringen, der giver den isolerende effekt.
    Til ilægningen kan du anvende en startel, fugebagstopper eller lignende redskab til at presse det ind med.

  2. Efter isoleringen skal der ligges en fugebagstop, for at undgå 3-punkts vedhæftning, det gør man for at sikre, at fugens stræk-evner lever op til producentens forventninger.
    Som en tommelfingerregel skal fugen være halv dybde af bredden på hullet, der skal fuges, hvis dit hul eksempelvis er 16mm bred skal din bagstop ligge 8mm inde.
    Du kan læse mere om korrekt dimensionering af fugebagstop i dette blogindlæg.
    Det er vigtig, at du bruger en ikke-sugende fugebagstop/fugebund, da en sugende (fugtig) bagstop med tiden kan skabe rådskade i træ-karmen på vinduet.

  3. Der er mange fugemasser at vælge imellem og det afhænger lidt af hvilken type byggeri der er tale om, vores anbefaling er Dana Lim Sealflex Hybrid 522, den kan bruges til de fleste gængse fugeopgaver.

  4. Påfør fugemassen med din fugepistol uden på fugebagstoppen med et let tryk, så fugemassen dækker fra karm til murværk.

  5. Sprøjt eventuelt noget glittevæske på fugen og brug derefter den/de rette størrelser fugepinde rundt om vinduerne og dørene til at trykke fugen på plads, herefter kan fugen glattes ud med lange bløde bevægelser.
    Det er vigtig, at fugepinden holdes fugtig med glittevæske eller sæbevand.

  6. Vær opmærksom på, at træ/alu vinduer næsten altid skal fuges bag til træ-karm og ikke uden på alu'en, da det lukker af for ventilation, som kan skabe råd i fremtiden, ligeledes være ekstra opmærksom på evt. dræn huller i bunden af vinduer og døre skal være fri, så kondensdannelse og fugt kan trænge ud - vi anbefaler at du læser vinduesproducentens vejledningen til denne del.

  7. Efter fugning anbefaler vi altid, at man lige gennemgår fugerne og evt. tører afsmitning på murværk eller karm af med en af vores wipes.

Så er det fuget!

Fugen er lagt og du kan få tændt for varmen igen.

Jeg håber, at guiden kunne bruges og er med til at hjælpe dig i mål med dit fugeprojekt!

forneden er mine anbefalinger til hvilke materialer og produkter du kan bruge til denne opgave.

Relaterede varer