Fugning og limning af natursten som granit, marmor og skifer, kan give anledning til misfarvninger af stenen i forskellig grad. Derfor er det vigtig at vælge fugemasse og lim, der ikke kun hæfter tilstrækkeligt, men også er kemisk neutralt i forhold til stenen – og har en særlig sammensætning for at undgå misfarvning.

Misfarvning af natursten i forbindelse med fugning og limning, ses ofte som en svag mørkfarvning (vådt udseende) af den del af stenen, der er i umiddelbar nærhed af fugemassen eller limen. Det betegnes derfor også ofte ”udsvedning”. Graden af misfarvning afhænger af stenens art samt porøsitet.

Udover fugemasse og lim, kan mange andre faktorer misfarve natursten. Stenens komplekse og uensartede sammensætning af mineraler, kan i sig selv medføre misfarvning hvis der opstår fugtvandring eller fugtpåvirkning. Desuden kan uhensigtsmæssig eller manglende rengøring medføre misfarvning.

Selvom det er de samme produkttyper der anvendes til natursten, skelnes der imellem fugning og limning. I begge tilfælde skal produkterne være neutrale. Men til limning ønskes ofte en hård limfuge, mens fugning kræver mere elastiske fuger, der bevarer vedhæftningen selv ved bevægelser mellem materialerne.

Fugning af natursten

Ved fugning af natursten skelnes imellem hårde, svagt-elastiske pulverbaserede fugemørtler, og traditionelle elastiske fugemasser. Nærværende materiale omtaler kun sidstnævnte gruppe.

Hvor der ønskes en elastisk fuge, anbefales MS-baserede fugemasser og neutrale siliconefugemasser, som angivet nedenfor.

Ja = Anbefales MS Byggefuge 522 Combiflex 524 MS Fugelim 526 MS Montage 299 Danaseal Universal 510 Vådrumssilicone 512
Marmor* - - - - Ja Ja
Granit Ja Ja Ja - Ja Ja
Skiffer - - - - - -
* Ved fugning af Carrera marmor og skifer skal foretages omhyggelig afprøvning, på grund af særlig stor risiko for misfarvning

Limning af natursten

Til limning anbefales produkter, som angivet nedenfor. Vær opmærksom på at anbefalingerne alene gælder risikoen for misfarvning og vedhæftning. Ved enhver limopgave skal limens styrke desuden vurderes i forhold til konstruktionens udformning og kravet til limstyrke

Ja = Anbefales MS Byggefuge 522 Combiflex 524 MS Fugelim 526 MS Montage 299 Danaseal Universal 510 Vådrumssilicone 512
Marmor* - Ja Ja - Ja Ja
Granit Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Skiffer - - - - - -
* Ved limning af Carrera marmor og skifer skal foretages omhyggelig afprøvning, på grund af særlig stor risiko for misfarvning.

Brug af primer

Ved at bruge en primer, vil det ofte være muligt at forbedre vedhæftningen og samtidig undgå misfarvning. Til natursten anbefales kun Dana Lim Primer 961.

VIGTIGT: Da sammensætningen af natursten er forskellig fra produkt til produkt, er det vigtigt at der foretages afprøvning – især før igangsættelse af store opgaver